header.jpg
maandag 16 maart 2015

Zonsverduistering vrijdag 20 maart

Zon tijdens maximumBelangrijk

Op vrijdag 20 maart in de voormiddag is er een zonsverduistering. Kinderen die thuis een speciaal brilletje hebben, mogen dit meebrengen. Misschien is het goed dat je als ouder ook nog eens uitdrukkelijk benadrukt dat de leerlingen niet zonder speciaal brilletje naar de zon mogen kijken. 

Elke leerkracht vermeldt bovenstaande ook nog eens in de klas.

Info

Op vrijdag 20 maart 2015, tussen 09:30 en 11:48 uur MET, vindt een gedeeltelijke zonsverduisteringplaats. De Maan schuift dan vanaf de Aarde gezien precies voor de Zon langs. Bij helder weer zal vanuit Nederland en België de hele zonsverduistering zichtbaar zijn. Wij zien de eclips als een hap die in eerste instantie uit de rechterkant van de Zon wordt genomen en steeds groter wordt. Halverwege de verduistering bevindt die hap zich aan de bovenkant, en tegen het einde van de eclips verdwijnt deze aan de linkerkant van de Zon. De verduistering duurt bij ons 2,3 uur. 

Tijdens het maximum van de eclips, om 10:37 uur, zal 84% van de diameter van de Zon, ofwel 81% van haar oppervlakte, bedekt zijn (zie de afbeelding hiernaast). De Zon staat op dat moment 31° boven de zuidoostelijke horizon en het maximum van de eclips is in onze streken goed zichtbaar. Aangezien de Maan ten noorden langs de Zon trekt, wordt de verduistering groter naarmate je je noordelijker bevindt. Een bedekking van 81% is niet voldoende om het donker te maken in onze streken, maar meer dan genoeg om te worden opgemerkt met het blote oog (zonder vergroting, maar met bescherming). Daarnaast heeft de reductie aan zonlicht invloed op bijvoorbeeld de energieopwekking door zonnepanelen. Elders is deze eclips te zien als een totale zonsverduistering

Animatie van de eclipsOok wanneer slechts 19% van het zonlicht ons bereikt is het direct waarnemen van de Zon schadelijk voor het menselijk oog. Je ogen moeten dus goed beschermd worden als je de zonsverduistering wilt bekijken. De eenvoudigste oplossing hiervoor is een speciaal eclipsbrilletje van een paar euro. Zie de pagina Hoe kan ik de Zon of een zonsverduistering VEILIG waarnemen? voor meer mogelijkheden voor het veilig waarnemen van de Zon en de verkrijgbaarheid van eclipsbrillen. 

Kalender

Pagina's

Steun ons oudercomité

Zoeken in deze blog

Volg ons via facebook...